Platform over schenken, erven en nalaten
Nog strengere regels fokken kortsnuitige honden.

Nog strengere regels fokken kortsnuitige honden.

Dieren met een hele korte snuit lijden ernstig: ze hebben het altijd benauwd en vaak last van hoofdpijn, slaap-, oog- en gebitsproblemen of een hernia. Met jouw hulp is het ons gelukt om het fokken van extreem kortsnuitige honden te verbieden. Er mocht echter wel nog met deze zieke dieren gefokt worden in combinatie met een gezondere hond met een langere snuit. Die uitzondering is nu komen te vervallen: weer een succes in onze jarenlange strijd voor een beter hondenwelzijn!

Aangescherpte regels

In 2019 stelde het ministerie van LNV zes criteria vast voor het fokken van kortsnuitige honden. Dieren met een extreem korte snuit werden uitgesloten van de fok, behalve als ze gekruist werden met een hond met een langere snuit (outcross). Die uitzondering acht de minister nu niet meer nodig, want fokkers hebben genoeg tijd gehad om gezondere dieren te fokken. Ook mag er niet meer gefokt worden met honden die een operatie hebben gehad, bijvoorbeeld om de neusgaten te vergroten. Door deze dieren uit te sluiten, verkleint de kans op het doorgeven van ongezonde genetische kenmerken.

Minder vraag naar zieke dieren

Met politieke lobby maakt de Sophia-Vereeniging zich al sinds 2009 hard voor het verbieden van het fokken op uiterlijk, ten koste van de gezondheid van (ras)dieren. We zijn dan ook ontzettend blij met de aangescherpte criteria, die zullen bijdragen aan een beter dierenwelzijn. Naast strenge wet- en regelgeving is het echter ook belangrijk dat de vraag naar doorgefokte dieren afneemt. Met publieksvoorlichting maken we zo veel mogelijk mensen bewust van de gezondheidsproblemen. Een voorbeeld is de gezamenlijke campagne Koop Geen Kortsnuit, waarmee we mensen ontmoedigen om een ziekgefokte hond of kat aan te schaffen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details