Platform over schenken, erven en nalaten
Noodhulp actie voor vluchtelingen uit Venezuela

Noodhulp actie voor vluchtelingen uit Venezuela

Vijf Nederlandse hulporganisaties slaan de handen ineen

Door de economische en politieke crisis in Venezuela zijn miljoenen mensen gevlucht. Ze verblijven net over de grens of zijn op doorreis naar verdere bestemmingen als Peru of Ecuador. Buurland Colombia vangt de meeste mensen op, ruim 1,1 miljoen vluchtelingen. Dankzij een bijdrage van € 4 miljoen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken leidt SOS Kinderdorpen, namens de Dutch Relief Alliance, een samenwerking met Cordaid, Save the Children, Plan International en Terre des Hommes in Colombia om noodhulp te bieden aan vluchtelingen en migranten uit Venezuela. 

Wil jij meehelpen om kinderen in noodsituaties te helpen? Met jouw donatie red je levens!

In de drie Colombiaanse departementen Bogotá, Norte de Santander en La Guajira gaan de organisaties ondersteuning bieden aan de meest kwetsbare groepen vluchtelingen; kinderen, jongeren en zwangere vrouwen. Hierbij richten zij zich ook op gastgemeenschappen. De noodhulp bestaat onder meer uit voedselvoorziening, psychosociale hulp, onderwijsactiviteiten, cash transfers en toegang tot basisgezondheidszorg. Hiermee krijgen ruim 52.000 mensen die huis en haard zijn ontvlucht ondersteuning. De vijf organisaties werken nauw samen met lokale organisaties en overheden.

“Alle organisaties in deze gezamenlijke gecoördineerde actie zijn al langer werkzaam in Colombia. De lokale kennis en infrastructuur maken het mogelijk om snel impact te realiseren en indien nodig direct in te spelen op de veranderlijke context.”

Arian Buurman, algemeen directeur van SOS Kinderdorpen

SOS Kinderdorpen gaat de volgende activiteiten uitvoeren in Colombia:

Mobiele familievriendelijke ruimtes

  • Hier bieden we ondersteuning en bescherming  aan de meest kwetsbare kinderen, jongeren en families. Zo organiseren we onderwijs en pedagogische activiteiten als sport, spel en educatie, en bieden we psychosociale ondersteuning. Indien noodzakelijk verwijzen we door naar specialistische zorg.
  • In de ruimtes is een plek met WIFI aanwezig, waar mensen contact kunnen zoeken met familieleden en hun telefoon kunnen opladen.
  • Juridisch advies aan vluchtelingen over hun rechten en over procedures met betrekking tot het verkrijgen van een status. Ook bieden we advies aan migranten die op doorreis zijn naar andere landen over de routes en de risico’s op de route.

In de komende zes maanden gaan we 8.500 kinderen en hun families bereiken. Omdat de ruimtes mobiel zijn, zijn we in staat om snel te verplaatsen en zo kinderen en families in -acute- nood direct te ondersteunen.

Opvang van alleen reizende kindvluchtelingen

Wij verzorgen de opvang van de meest kwetsbare kinderen: kinderen zonder ouderlijke begeleiding. Wanneer kinderen tijdens hun vlucht hun familie zijn kwijtgeraakt of verloren, vangt SOS Kinderdorpen ze op terwijl de zoektocht naar familie in gang wordt gezet. We werken hierbij nauw samen met een lokale organisatie en het Rode Kruis. In de komende zes maanden verwachten we 144 kinderen opvang te bieden.

Steun ons werk en help kwetsbare kinderen in noodsituaties

Ja, ik help mee!

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details