Platform over schenken, erven en nalaten
Samen maken we een einde aan kinderuitbuiting

Samen maken we een einde aan kinderuitbuiting

Gedwongen om te werken, verkocht, geslagen, misbruikt. De rechten van miljoenen kinderen worden op grote schaal geschonden. Ze worden uitgebuit en kunnen niet bouwen aan hun toekomst. Terre des Hommes strijdt wereldwijd tegen deze uitbuiting van kinderen. Strijd mee. Stop uitbuiting van kinderen.

Kinderhulporganisatie Terre des Hommes Nederland werd in 1965 opgericht. In het begin verleende Terre des Hommes Nederland vooral noodhulp in ontwikkelingslanden. In de loop der jaren verschoof de focus naar structurele hulp via lokale partnerorganisaties. Het stoppen van kinderuitbuiting, de meest ernstige schending van de rechten van het kind, werd de missie van Terre des Hommes. 

Onder kinderuitbuiting verstaat Terre des Hommes:

• de ergste vormen van kinderarbeid 
• kinderhandel en -migratie
• seksuele kinderuitbuiting (zoals gebruik van kinderen in prostitutie)
• kindermisbruik

Terre des Hommes heeft daarmee geen gemakkelijke strijd gekozen, want armoede drijft mensen soms tot wanhoop. Maar Terre des Hommes geeft niet zomaar op en blijft zich samen met haar lokale partners inzetten voor een wereld zonder kinderuitbuiting. We beschermen kwetsbare kinderen en kinderen die worden uitgebuit door middel van onderwijs en waar nodig opvang, medische zorg en therapie.

Armoede ten grondslag aan uitbuiting

Kinderen uit arme gezinnen maken de meeste kans om uitgebuit te worden. Daarom steekt Terre des Hommes veel energie in het bestrijden van armoede. We zorgen dat kinderen naar school gaan om later beter werk te kunnen vinden. Ook worden gezinnen geholpen bij het vinden van meer of andere inkomsten, om te voorkomen dat kinderen worden uitgebuit. Door onder meer de economische gevolgen van de Covid-19 pandemie zien we echter dat kinderarbeid wereldwijd aan het toenemen is, een zorgelijke ontwikkeling.  

Micamijnen in Madagaskar

Madagaskar is één van de projectlanden van Terre des Hommes waar nog steeds veel  kinderen moeten werken. Bijvoorbeeld in micamijnen. Mica is een grondstof die veel wordt gebruikt in make-up, auto’s en apparatuur. Het glimt mooi en isoleert goed. Maar de glans is er snel af als je weet dat je daarmee profiteert van de gevaarlijkste vorm van kinderarbeid.

In Madagaskar werken ruim tienduizend kinderen in de mijnen. Sommige zijn niet ouder dan vier jaar. Elke dag moeten ze mee met hun ouders de tunnels in. Hun werk is zwaar, ongezond en heel gevaarlijk.

Donaties zijn onmisbaar

Mede dankzij de steun van vele donateurs slaagt Terre des Hommes er in om kinderen uit de mijnen te halen zodat ze naar school kunnen gaan. Samen met de ouders wordt gewerkt aan verbetering van het onderwijs. Bij overheid en bedrijfsleven wordt gelobbyd voor toeleveringsketens die vrij zijn van kinderarbeid.  

Leg je idealen vast 

Naast structurele donaties kan Terre des Hommes ook gesteund worden via een nalatenschap. Een gift via uw testament is een mooie manier om het werk van Terre des Hommes te steunen als u er niet meer bent. Uw idealen leven voort en u biedt de generaties na u een kans op een beter bestaan. Wilt u hier meer over weten, vraag dan gratis het door Terre des Hommes ontwikkelde Erfenisdossier aan via onze website. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details