Platform over schenken, erven en nalaten
UNICEF: Kinderen steeds zwaarder getroffen door coronacrisis

UNICEF: Kinderen steeds zwaarder getroffen door coronacrisis

1 op de 9 geregistreerde coronagevallen betreft een kind of jongere onder de 20 jaar. Dat meldt UNICEF op basis van nieuw onderzoek dat wordt uitgebracht ter gelegenheid van de Internationale Dag voor de Rechten van het Kind. Het onderzoeksrapport met de naam ‘Averting a Lost COVID Generation’, geeft een overzicht van de groeiende impact van de coronacrisis op de levens van kinderen.

Voor het onderzoek zijn de coronabesmettingen in 87 landen onderzocht. Daaruit blijkt dat 11 procent van de 25,7 miljoen infecties jonge mensen onder de 20 jaar betreft. Bekend is dat kinderen minder vatbaar zijn voor corona en dat hun klachten vaak mild blijven. Maar uit het onderzoek blijkt dat het aantal besmettingen onder kinderen toeneemt.

“Het is een hardnekkige mythe dat kinderen nauwelijks door corona getroffen worden”, zegt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF. “Jonge mensen kunnen wel corona krijgen en de ziekte ook overdragen. Maar zij worden vooral geraakt door alle indirecte gevolgen. De toekomst van een hele generatie staat op het spel.”

Toename armoede

Wereldwijd is het aantal kinderen dat in zogenoemde ‘multidimensionale armoede’ leeft, met 15 procent gestegen. Dat betekent dat 150 miljoen meer kinderen geen toegang hebben tot onderwijs, gezondheidszorg, huisvesting, voeding, sanitaire voorzieningen en water. Ook heeft de coronacrisis invloed op de vaccinatiedekking. In twee derde van de onderzochte landen is een daling te zien van tien procent in de dekkingsgraad van gezondheidszorg, zoals vaccinaties. De zorg voor kinderen met infectieziektes en de gezondheidszorg voor moeders is ook afgenomen. In september dit jaar, rapporteerden 65 landen een afname van het aantal huisbezoeken door maatschappelijk werkers.

Ondervoeding 

De coronacrisis heeft een grote invloed op de toegang tot voedingsdiensten, zoals plekken waar vrouwen en kinderen voedingssupplementen krijgen, zwangere vrouwen voorlichting krijgen over gezonde voeding en waar kinderen gescreend worden op ondervoeding. Er is door UNICEF ook een analyse gedaan over corona en de impact op voeding. 40 procent van de vrouwen en kinderen in 135 van de onderzochte landen liep maaltijden mis. In de maand oktober van dit jaar, misten alleen al 265 miljoen kinderen hun schoolmaaltijd, omdat scholen in hun land nog altijd dicht zijn. Vaak zijn die schoolmaaltijden voor kinderen de enige warme maaltijd van de dag. De coronacrisis heeft een enorme impact op ondervoeding. 6 tot 7 miljoen kinderen onder de 5 jaar oud zijn dit jaar ondervoed geraakt. Vooral in Sub-Sahara Afrika en in Zuid-Azië is dit probleem groot.

Scholen en corona 

Volgens het rapport spelen scholen geen grote rol bij de overdracht van het virus. Kinderen lopen het virus eerder buiten de schoolomgeving op. Als er voldoende veiligheidsmaatregelen getroffen worden, wegen de voordelen van het openhouden van de scholen volgens het rapport op tegen de nadelen. Bekend is dat vooral meisjes niet gemakkelijk terug naar school gaan als zij lange tijd niet in de schoolbanken hebben gezeten. Veel kinderen worden op pad gestuurd om werk te zoeken, wat het teruggaan naar school ook bemoeilijkt. UNICEF richt zich op het open houden van scholen, door bijvoorbeeld te investeren in online onderwijs en leraren te trainen om lessen op afstand te geven. Het onderzoek wees uit dat 572 miljoen leerlingen geraakt zijn door het sluiten van scholen. Onder meer omdat ze lesachterstand oplopen, hun schoolmaaltijd missen en in sommige gevallen nooit meer terug gaan naar school.

Wintercampagne

UNICEF is op veel manieren bezig om de impact van corona op de levens van kinderen te beperken. De organisatie bereidt de verspreiding van een corona-vaccin voor, door de beschikbaarheid van een vaccin in arme landen te garanderen. UNICEF startte deze maand een wintercampagne waarmee aandacht wordt gevraagd voor kinderen die gevlucht zijn voor oorlog en geweld of in vluchtelingenkampen wonen. De coronacrisis heeft hun leven ernstig bemoeilijkt en hun toekomstperspectief ontnomen. UNICEF wil deze kinderen weer hoop geven, ook in 2021, met goede zorg, voeding, warme kleding en onderwijs. Voor meer informatie: https://www.unicef.nl/kies-je-pakje

Het onderzoeksrapport is via deze link beschikbaar.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details