Platform over schenken, erven en nalaten
UNICEF: Onderwijsverbod voor meisjes heeft grote impact op economie Afghanistan

UNICEF: Onderwijsverbod voor meisjes heeft grote impact op economie Afghanistan

Het onderwijsverbod voor meisjes zorgt voor een verlies van ten minste 500 miljoen dollar voor de Afghaanse economie in de afgelopen 12 maanden. Dat blijkt uit een analyse die UNICEF precies een jaar na de machtsovername in Afghanistan naar buiten brengt. UNICEF becijfert dat het weghouden van meisjes van de middelbare school Afghanistan 2,5% van het jaarlijkse bruto binnenlands product (BBP) kost. Hierin zijn de schrijnende en verstrekkende gevolgen voor de gezondheid en het welzijn van de meisjes zelf niet meegenomen.

Het onderwijsverbod voor meisjes in Afghanistan heeft grote economische impact, stelt UNICEF. In Afghanistan zijn op dit moment drie miljoen meisjes in de middelbare schoolleeftijd. Als zij hun school kunnen afronden en gaan werken, zou de bijdrage van deze meisjes en vrouwen aan de Afghaanse economie tenminste 5,4 miljard dollar zijn. 

De berekeningen houden geen rekening met de niet-financiële gevolgen van het onderwijsverbod voor meisjes. Zoals het toenemende tekort aan vrouwelijke leerkrachten, artsen en verpleegkundigen en stijgende zorgkosten in verband met zwangerschappen tijdens de adolescentie. De schatting houdt ook geen rekening met de specifieke voordelen van onderwijs, waaronder het algemene opleidingsniveau, het terugdringen van kindhuwelijken en het verminderen van kindersterfte.

‘Het besluit van de Afghaanse autoriteiten van 23 maart om meisjes niet meer naar de middelbare school te laten gaan, was diep teleurstellend. Het schendt niet alleen het fundamentele recht van meisjes op onderwijs, het stelt hen ook bloot aan een aanzienlijk groter risico op uitbuiting en misbruik, waaronder kinderhandel en gedwongen huwelijken. Deze nieuwe analyse laat zien dat ook de economische impact van deze beslissing enorm is’, zegt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland. ‘UNICEF wil elk meisje en elke jongen in heel Afghanistan op school zien leren. We zullen niet stoppen met pleiten tot dat doel is bereikt. Onderwijs is een recht voor elk kind en de basis voor toekomstige groei in Afghanistan.’

Voordat de Taliban op 15 augustus vorig jaar de macht grepen, gingen in Afghanistan meer dan 4,2 miljoen kinderen niet naar school, waarvan 60 procent meisjes. Hoewel de kosten van het niet opleiden van jongens en meisjes hoog zijn in termen van gederfde inkomsten, is het niet opleiden van meisjes in het bijzonder kostbaar. Dit komt door de relatie tussen het opleidingsniveau van een meisje en het uitstellen van het huwelijk en het krijgen van kinderen. Als meisjes niet naar school gaan, lopen zij een groter risico om op jonge leeftijd te trouwen. Ook zorgt volgen van onderwijs ervoor dat meisjes kunnen deelnemen aan het arbeidsproces, keuzes kunnen maken over hun eigen toekomst en dat zij weer meer investeren in de gezondheid en het onderwijs van hun eigen kinderen op latere leeftijd. 

Door het verbod op onderwijs heeft UNICEF op dit moment ook grote moeite om meisjes in de tienerleeftijd te bereiken met gerichte gezondheidszorg en preventie, onder meer rond bloedarmoede en menstruele gezondheid en hygiëne. Ook neemt ondervoeding bij kinderen toe. In juni 2021 werden in Afghanistan 30.000 kinderen behandeld voor ernstige acute ondervoeding; in juni 2022 waren dit er 57.000, een stijging van 90 procent. Kinderen worden verplicht om te werken om hun gezin te onderhouden in plaats van naar school te gaan, wat de veiligste plek is waar ze kunnen zijn.

De situatie in Afghanistan is in het afgelopen jaar verder verslechterd. De machtsovername in augustus 2021 heeft geleid tot het instorten van de economie en de gezondheidszorg en voor toegenomen armoede. Drie van de vijf Afghanen heeft humanitaire hulp nodig, onder wie 13 miljoen kinderen. UNICEF is al 70 jaar in Afghanistan en UNICEF blijft om de hulp te verlenen die ontzettend hard nodig is. Dat gebeurt vanuit 13 kantoren in het hele land. UNICEF levert levensreddende voeding, gezondheidszorg, vaccinaties, schoon drinkwater en helpt kwetsbare gezinnen, onder meer met cash transfers. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details