Platform over schenken, erven en nalaten
Internationaal

Zorgstelsel Tigray ingestort als gevolg van doelbewuste aanvallen

MSF begins supporting local healthcare facilities in eastern and

17 maart 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Slechts 13% van de 106 medische faciliteiten functioneert nog volledig. Meer dan 70% van die faciliteiten is geplunderd en vernield. Artsen zonder Grenzen trof vernielde medische apparatuur aan, een door raketten vernielde verloskamer en medicatie en overhoop gehaalde patiëntendossiers verspreid over de vloer. 

Beste zorgstelsel van Ethiopië ingestort 

Voor het conflict in november 2020 had de regio Tigray een van de beste zorgstelsels in Ethiopië. Dit zorgstelsel is nu bijna volledig ingestort door de vernieling en plundering van medische voorzieningen. Een gevolg hiervan is bijvoorbeeld dat er meer vrouwen overlijden tijdens de bevalling omdat zij niet de medische zorg kunnen krijgen die ze nodig hebben.  

Te kort aan ambulances 

Ook is er een groot gebrek aan ambulances, omdat een groot deel ervan in beslag zijn genomen door gewapende groeperingen. Als gevolg hiervan is het bijna niet mogelijk om mensen naar het ziekenhuis te brengen. Mensen moeten lang reizen om medische zorg te krijgen, soms zelfs dagen lopen.  

Geen essentiële medicatie voor chronisch zieken 

Kinderen worden niet meer gevaccineerd, waardoor er meer risico is op infectieziekten. Mensen met diabetes, hypertensie en HIV en mensen met psychiatrische aandoeningen moeten het al maanden zonder essentiële medicijnen doen. Veel ziekenhuizen in Tigray hebben amper of geen medisch personeel meer. Personeel is gevlucht of komt niet meer werken omdat ze al maandenlang geen salaris hebben ontvangen. 

Opschaling hulp Artsen zonder Grenzen 

Artsen zonder Grenzen heeft haar hulp in Tigray weer opgeschaald door o.a. medische faciliteiten te herstarten in de regio. Denk aan eerste hulp en geboortezorg, maar ook aan mobiele klinieken om zo mensen te bereiken die huis en haard zijn ontvlucht. 

Door soldaten in beslag genomen ziekenhuizen  

Van de ziekenhuizen in Tigray is 20% bezet geweest door (bewapende) soldaten, sommige zijn dat nog steeds. Zo was het ziekenhuis in Abiy Addi bezet door Ethiopische strijdkrachten tot begin maart. Zij gebruikten het ziekenhuis als militaire basis en om hun gewonde strijdkrachten te behandelen. Daardoor was het niet toegankelijk voor een half miljoen bewoners van Abiy Addi. Zij moesten uitwijken naar het zorgcentrum in de stad dat niet is uitgerust voor het verlenen van tweedelijns zorg. Zo kunnen zij geen bloedtransfusies doen of schotwonden behandelen.  

“Het gezondheidsstelsel in Tigray moet zo snel mogelijk hersteld worden”, zegt Oliver Behn, algemeen directeur Artsen zonder Grenzen.” Medische faciliteiten moeten weer toegankelijk zijn en meer medische voorraden en ambulances krijgen. Medisch personeel moet weer uitbetaald krijgen en in een veilige omgeving kunnen werken. Maar het belangrijkste is dat alle bewapende groeperingen in dit conflict medische faciliteiten en medisch personeel respecteren en beschermen.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Mark de Lau

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details