Platform over schenken, erven en nalaten
ZOA is klaar in Sri Lanka. 26 jaar van noodhulp naar wederopbouw
Duizenden gezinnen die dakloos zijn geworden door de oorlog of de Tsunami kregen met hulp van ZOA een nieuw huis. Op deze foto uit 2009 worden tijdelijke huizen gebouwd van gegalvaniseerde buizen en golfplaten.

ZOA is klaar in Sri Lanka. 26 jaar van noodhulp naar wederopbouw

De afgelopen decennia zag het er niet naar uit dat Sri Lanka dit punt zou bereiken. Het eiland was in de greep van een bloedige en slepende burgeroorlog en het werd daarnaast geteisterd door natuurrampen, zoals de Tsunami in 2004. “We gingen op en neer van noodhulp naar wederopbouw en weer terug. Dat we nu kunnen zeggen dat we Sri Lanka met een gerust hart achterlaten, is een wonder en een teken van hoop voor al die andere uitzichtloze conflicten waar wij in werken”, zegt Visser.

Tsunami

Dankzij de massale steun van de achterban van ZOA, maar ook van ondernemers en vermogensfondsen heeft ZOA het verschil kunnen maken op Sri Lanka. “De mensen hebben gemerkt dat wij trouw zijn. Dat wij niet weglopen als het gevaarlijk wordt”,  verwijst Visser naar de feedback die ZOA-medewerkers kregen van de lokale bevolking. Toen in 2004 de allesverwoestende Tsunami toesloeg in Azië, kwam ZOA direct in actie op Sri Lanka. Het team van ZOA in Sri Lanka kende de cultuur en de bevolking, waardoor de Nederlandse hulporganisatie een leidende rol kon spelen in de noodhulp én wederopbouw na de Tsunami. 

Woord en Daad

Dat ZOA het land verlaat, betekent niet dat Sri Lanka er al helemaal bovenop is. “Voor ons als noodhulporganisatie zit het erop, maar voor veel  inwoners van Sri Lanka is er nog een lange weg te gaan. Daarom is het belangrijk dat de projecten doorgaan. De afgelopen tijd hebben we ze kunnen overdragen aan lokale organisaties die we meestal zelf hebben opgeleid en die ook veel van onze lokale collega’s overnemen”, legt Visser uit. “We zijn ook verheugd dat we in Sri Lanka een mooie samenwerking met Woord en Daad hebben kunnen opzetten. Woord en Daad blijft een aantal van de lokale organisaties die vanuit ZOA Sri Lanka zijn ontstaan ondersteunen en begeleiden.”

Sri Lanka Special

Om het vertrek uit Sri Lanka te markeren geeft ZOA een extra magazine uit dat helemaal is gewijd aan de mensen en het werk van ZOA in de afgelopen kwart eeuw. De Sri Lanka special fungeert als een soort ‘gedenkboek’ en is voor deze unieke gelegenheid zowel in het Nederlands als in het Engels uitgebracht. Deze editie van het magazine wordt verspreid onder donoren en ZOA-medewerkers, ook hen die in het verleden betrokken waren bij het werk op Sri Lanka. 

Belangstellenden kunnen een exemplaar van de Sri Lanka Special aanvragen
bij ZOA via info@zoa.ngo

De digitale versie van het magazine is gratis te downloaden
via de website van ZOA: www.zoa.nl/campagne/magazine

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details